Blogg

På tal om Guldbollen ...

Lite utanför småklubbsfotbollen men så får det bli ibland och småklubbarna kommer att få stå ordentligt i fokus de närmaste veckorna och när TA-Cupen ju avgörs!

Jag ser ju hur extra stort intresset är inför årets Fotbollsgala och där just Guldbollen ju traditionellt är det viktigaste priset av alla.

Just nu verkar valet – enligt alla som tycker till i olika sammanhang – stå mellan Emil Forsberg, Andreas Granqvist och Zlatan.

Jag läste någonstans, att Zlatan borde ratas, eftersom han inte har spelat i landslaget senaste året – och som ju räknas i sammanhanget.

Oavsett att jag nog tycker, att Emil Forsberg och Andreas Granqvist bör gå före ett år som detta, så vill jag plocka fram en helt unik spelare. Det gäller Guldbollvinnaren – 1980!

Då fick gentlemannen, Rolf Zetterlund, priset och han blev därmed unik på olika sätt.

1. Han är den äldste spelare som fått Guldbollen och han var 38 år!
2. Han fick inte guldbollen för att han ansågs vara det årets ”bäste” svenske fotbollsspelare utan för det han hade lyckats med som – också unikt i sig! – SPELANDE TRÄNARE i ETT ALLSVENSKT LAG! Lage(t) var IK Brage och Brage hade Rolf Zetterlund fört till allsvenskan på tre år – från dåtidens division två och via division ett. Under hans första år, 1980, med Brage i allsvenskan, erövrades ett allsvenskt brons via fjärdeplatsen. Samma år förde Zetterlund Brage till cupfinal mot MFF och MFF vann efter straffsparkar med 7-6, där Zetterlund själv missade sin straff …
3. Han är inte bara den äldste, den ende spelande allsvenske tränaren UTAN även den ende SOM INTE SPELAT EN ENDA LANDSKAMP – som alltså fått Guldbollen!

Efter Brage tränade Rolf Zetterlund – utan att dock själv spela – bland andra lag Örebro, AIK, Hammarby OCH JU FAKTISKT Malmö FF, 1994-96!

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”