Blogg

Mitt i idyllen staplas problemen på hög

 Vi är ju inne i juni månad – en tid där idyllen runt om på de lokala småklubbsarenorna gör sig ständigt påmind och om nu inte vädret talar om en annalkande sommar, så gör åtminstone just småklubbsidyllen vad den kan.

Det nämndes redan i matchrapporteringen och det har sagts många gånger tidigare; en junikväll med match på Gylle stadion – nej, det är inte mycket som slår det. Åtminstone inte när det gäller just småklubbsidyllen. Det som kan konkurrera är en match någon halvmil längre norrut och då kommer matchen Minnesbergs IF-Bunkeflo FF på torsdag upp i tankarna och klockan 19 är det avspark.
Det är, så klart, inte bara Gylle stadion och Minnesbergs IP som bjuder på småklubbsidyll i dessa tider och den finns lite varstans och säkert gäller det runt om i hela vårt avlånga land.
Sett till Gylle AIF mot FF Vuk i måndags – ja, då verkade ju inramningen påverka hemmaspelarna och såväl kämpatakter som hög moral bidrog till den viktiga trepoängaren, via 4-3. Det är dock inte överallt idyllen hjälper och sett till den idyll Albäcksvallen också bjuder på – nej, då räckte denna inte speciellt långt för spelarna i BK Skansen i omgången som gick. Matchen mot Vellinge FF slutade nesligt 0-9 och bortsett från det eländiga för trogna hemmasupportrar; det gick aldrig mer än exakt kvarten innan nya mål krutades in – till stor glädje för tillresande Vellingesupportrar.
Lika eländigt som för Skansens del är det i år för Anderslövs och här kan mycket väl avsaknaden av just småklubbsidyll stå Boik dyrt. Det omtalade badet gör, att man plötsligt är helt av med sin idyll till hemmaplan och kom inte och påstå att konstgräsplanen ersätter här. Nej, det kan bli så eländigt att denna idyll-brist kommer att leda ned i division sex för anrika Anderslövs Boik. ÖT Smygehuk hade samma avsaknad, när det gäller idyllen och när man tvingades inleda med hemmamatcher på konstgräset där och det är väl inte alls otroligt, att den dåliga starten i Smyge också hade samröre med detta.
Granngårds är det raka motsatsen och där njuter Klagstorpsspelare och supportrar på bred front. Serieledningen gör sitt till men i Klagstorp skall det mycket till för att kullkasta idyllen – som nästan alltid störs av kraftiga vindar från väl nästan alla väderstreck som finns.
Snarringe IP är en annan idyllisk anläggning och den bidrar säkert i hög grad, när det går bra för Skegrie Bollklubb och det gör det för tillfället. På söndag vankas där toppmatch, när Gislövs IF kommer på besök. Till idyllen både i Snarringe men också på Gislövs IP skall läggas den superba serveringen och det enda som kan lokalt konkurrera där är idyllen längst österut – på Thurevallen.
Betydelsen av service – och då väl inte minst korvserveringen – ska inte underskattas och jag avslutar gärna med en händelse för några år sedan och när jag var på väg till kvalmatchen Häljarps Gif-IFK Trelleborg. På vägen in mot samhället fanns en vackert handmålad affisch och på den gick att läsa:
”Kvalmatch i dag lördag mellan Häljarps Gif och IFK Trelleborg. Avspark kl 15.00. OBS! Korven är färdig kl 13.30!”
PS!
Det enda som stör idyllen runt om på arenorna är den förbaskade rökningen och här måste Trelleborgs kommun gå ut med långt tydligare information och RÖKNING FÖRBJUDEN! gäller ju på alla kommunens anläggningar. Man kan se rökare stå och trampa fimpen på kommunens nyanlagda konstgräsplaner eller som på Gylle stadion häromdagen, där det röktes på ovanligt bred front och många med mig upplever detta som ett eländigt kränkande och man ska inte behöva sitta eller stå ute på kommunens  idrottsplatser och få tobaksrök mitt i ansiktet.
DS!
Veckans …
… seriefinal: BK Olympic-IFK Trelleborg var en äkta sådan och Olympic vann den jämna kampen med 3-2.

… skräpmål: Om nu kanske inte Olympics alla tre segermål tillhörde denna kategori, så var åtminstone de två första ena riktiga just skräpmål.
… skada: En drabbade åtminstone olyckligt IFK-kaptenen, Dennis Melander och Dennis är kanske den spelare i hela division tre-serien som betyder allra mest för sitt lag.
… huligan: Han fanns på Lindängens IP och han satt under i princip hela matchen och antingen förlöjligade han spelarna på planen eller ledarna och tränarna på bänken. Bara – men absolut bara för huliganens skull – satt man hela tiden och hoppades på att ”hans” lag inte skulle vinna.
… trendbrott: Det måste man väl kalla FC Trelleborgs poäng via 1-1 mot Svedala och frågan är; vad hade en ny och därmed en fjärde raka förlust egentligen inneburit på Ymorvallen?
… tjongafotboll: Den serverade dock FCT-spelarna under första halvlekens motvindsspel och det kan inte vara lätt att vara anfallare och mottagare av de höjdbollar som då ständigt gällde.
… boll-letande: Det var tyvärr ett evigt sådant i rapsfältet utanför Ymorvallen och frågan är väl, om man slutligen lyckades hitta alla de dyra bollar det i dag handlar om?
… morfar: Duktige FCT-stoppern, Christoffer Peterssons, var en trevlig och insatt person i småklubbsvärlden och jag hade nöjet att språka med Bosse Petersson under nästan hela matchen.
… målskytt nummer ett: Klagstorps Asmir Rozajac blev omgångens ende tremålsskytt.
… målskytt nummer två: Anders Nilsson visar att han fortfarande är att räkna med som just målskytt och i Gislövs segermatch mot Västra Ingelstad gjorde han båda målen, när Gislöv vann med 2-0.
… serieledare: I nuläget är det endast Behar och Klagstorps IF – bland Trelleborgslag – som leder sin småklubbsserie.
… smocka: BK Skansens 0-9 hemma mot Vellinge FF svider, så klart men den talar också lika klart om de problem som finns i klubben för närvarande och det är bara att hoppas glöden räcker till och en walk over ytterligare – nej, det har man nog inte råd med.
… jumbo: Trots Skansens haveri ligger man ändå före Anderslövs Boik i serien och när det gäller Boik – ja, då har man redan nästan givit upp hoppet om att stanna kvar.
… mållöshet: Mitt emellan topp och botten ligger ÖT Smygehuk och 0-0 hemma mot Lilla Torg var väl att betrakta som minst en halv förlust.
… besvikelse: En ny förlust – via 3-4 borta mot Lindeborg – gör att MF Pelister plötsligt är tillbaka i förlusttrenden och i nuläget får man nöja sig med en kvalplats nedåt i tabellen.
… tapp: Klagstorps IF ledde med 3-1 borta mot Skanör/Falsterbo men fick nöja sig med 3-3 till slut.
… seger: Även om flera lokala lag ju vann, så klart, var få segrar så viktiga som den Minnesbergs IF fixade borta mot Makedonija och plötsligt ser det lite ljust ut för MIF i bottenstriden.
… poäng: Den Skegrie BK tog via 3-3 – kvittering med mindre än tio minuter kvar – borta mot Bunkeflo FF kan bli guld värd i den fortsatta toppstriden.
… kämpatakter: De visade verkligen Gyllespelarna hemma mot topplaget FF Vuk och att komma tillbaka efter att ha tappat en ledning med 3-0 och sedan vinna med 4-3 – det visar på kämpatakter.
… moral: Tillsammans med kämpatakterna var det just denna som hjälpte Gylle AIF till segern.
… magi: Gylle stadion – soldränkt en junikväll – kan det bli mera småklubbsmagiskt än så?
… chock: Det är möjligt att denna drabbade spelarna i Vuk, när dessa fick uppleva stadionnjutningen – med en gräsmatta som var att likna vid ett nypolerat, grönt parkettgolv och där pileträden mot åkern stod i fullaste ”blom”. Att jämföra med den helt annorlunda hemmastämningen på och kring Kroksbäcks idrottsplats i Malmö.
Skytteligan:
17 mål: Edin Cacovic, BFK Behar
14 mål: Asmir Rozajac, Klagstorps IF
10 mål: Patrik Nilsson, Gislövs IF
9 mål: Vladimir Pasarikovski, MF Pelister

7 mål: Daniel Jovanovic, IFK, Dardan Kastrati, Klagstorps IF, Tim Gabrielsson, Lilla Beddinge BK

6 mål: Joel Svendsen, FC Trelleborg, Marcus Olofsson, Skegrie BK, Fredrik Widman, Minnesbergs IF
5 mål: Arman Brkic, BFK Behar, Bilal Fakhro, Klagstorps IF, Joakim Nilsson, Skegrie BK, Anders Nilsson, Gislövs IF

4 mål: Armend Xhemajli, Emil Mårtensson, Haris Berisha, IFK, Hans Håkansson, FC Trelleborg, Johan Hellström, Carl Odell, ÖT Smygehuk, Jonathan Roth, Robert Melander, Sonny Johnsson, Skegrie BK, Viktor Malmgren, Anton Persson, Gislövs IF, Felix Harletun, Gylle AIF, Albin Granelli, Lilla Beddinge BK
Veckans spelprogram:
Division 3 Södra Götaland

IFK Trelleborg-Husie IF, torsdag kl 19, Hyllie IK-Gif Nike, fredag kl 19.15, Vejby IF-Tomelilla IF, Hittarps IK-BK Olympic, lördag kl 14, Veberöds AIF-BK Flagg, kl 15, IF Lödde-Limhamn Bunkeflo, söndag kl 17
Division 4 Södra
Lunnarps BK-Bosnien Hercegovinas SK, Rydsgårds AIF-FC Trelleborg, torsdag kl 19, Kulladals FF-FBK Balkan, fredag kl 19, Svedala IF-Öja FF, lördag kl 13, Limhamns FF-KSF Kosova, söndag kl 14
Division 5 Sydvästra B
MF Pelister-ÖT Smygehuk FF, onsdag kl 19, Vellinge FF-BFK Behar, torsdag kl 18.30, Anderslövs Boik-Vellinge IF, kl 19, BK Skansen-Skabersjö IF, lördag kl 12, Lilla Torg FF-AIF Barrikaden, kl 14, IFK Klagshamn-Lindeborgs FF, söndag kl 14
Division 6 Sydvästra B
FF Vuk-Skanör/Falsteerbo, Minnesbergs IF-Bunkeflo FF, torsdag kl 19, KSF Srbija-KSF Makedonija, lördag kl 15, Klagstorps IF-Heleneholms SK, söndag kl 13, Skegrie BK-Gislövs IF, kl 14, Västra Ingelstads IS-Gylle AIF, kl 16
Division 7 Sydöstra
Svenstorps IF-Gelmmingebro IF, Gröstorps IF-Baskemölla IF, onsdag kl 19, Onslunda IF-Wollsjö AIF, torsdag kl 19, Skivarps GoIF-Lilla Beddinge BK, söndag kl 16
I övrigt och utanför småklubbsfotbollens ramar …
… börjar snart nedräkningen inför årets Greklandsresa och den 29 juni bär det iväg och den 14 juli är vi tillbaka. Dessförinnan ska vi dock hinna en vända till vår lilla älskade Ebba i Stockholm. Hon är just nu – som snart åttamånadersbaby – på en fyraveckorssemester i USA och vi måste bara få träffa henne, innan semestern.
Som alltid – åtminstone numera – flyger vi till Atén och därifrån tar vi en regional buss till hamnstaden Rafina och som ligger rakt österut från flygplatsen räknat. Lite eftermiddagsmys på stranden och sedan middag på hotellet och redan kl 07.40 dagen därpå går sedan snabbfärjan till Naxos. Samma boende där som de senaste snart 20 åren och cykelhyra som alltid under fyra av de åtta dagarna där. På morgonen bär det banne mig rakt upp i himlen eller i alla fall nästan och det är ettans växel och stående på pedalerna som gäller. Efter dryga halvtimmen bär det sedan lika rakt nedför som tidigare uppför och med endast handbromsar känns det ibland aningen riskabelt och vårt gemensamma SOS är ”släng dig i vägrenen om bromsarna strejkar” och hellre det än rakt utför, så klart.
En ödestrand väntar och hemfärden går sedan plant tillbaka på en mindre väg innanför den ljuvliga stranden – som flera gånger har fått betyget ”Grekiska övärldens allra bästa strand” och för den som letar, heter den Plaka.
Koufonissi – som jag brukar benämna ”En Söderhavsö mitt i Medelhavet” är en pärla som Gud – om han nu finns – måste ha tänkt till lite extra om och här pratar vi om en drömtillvaro. Inga vägar att tala om utan bara så att hotell och affärer med bil kan hämta förnödenheter vid färjan. Idylliska, smala, upplysta gränder  om kvällarna och stränder – bestående av fantastiska grottor, klippor och vit sand.
För den som söker den optimala avkopplingen – ja, då är verkligen Koufonissi det rätta stället och även om väl ett och annat nybygge har tillkommit under de snart 20 åren som vi varit där och restaurangutbudet är förvånansvärt brett, så är det ändå som om tiden lite stått stilla.
Dagarna och kvällarna på Naxos och Koufonissi ägnas åt läsning i mängder, god mat och dryck och så självklart bad – med simning ett visst antal meter dagligen och vi talar här om Medelhavets kanske allra bästa badvatten. På Koufonissi har visserligen cykeln gjort sitt stora intåg de senaste åren och vi har provat på men där är det enklare och bättre att gå i strandkanten till de finaste stränderna och längst ut finns en helt underbar lagun. En sju-åtta km till fots dagligen gör det betydligt lättare att njuta av kvällarnas godaste intag …
Greklands problem är vårt – känns det lite som och ingen kan ju heller skylla på oss och vi har verkligen gjort vad vi kunnat för att hålla Greklands ekonomi på fötter. Om detta sedan räcker i förlängningen – nja, det är ytterst tveksamt men vi håller tummarna.
För den som vill veta lite mera om den fantastiska, grekiska arkipelagen i stort – gå in på www.kalimera.se. På startsidan går att läsa om allt det praktiska kring en Greklandssemester och uppe till höger på sidan kan man scrolla fram öarna i bokstavsordning. Många vet säkert, att kalimera på grekiska är ”God dag!”
Väl tillbaka hemmavid igen – ja, då är det snart dags att stämma av småklubbarnas förberedelser inför höstsäsongen men dit – ja, dit är det riktigt lååångt!
”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”