Blogg

Idrott, politik OCH religion hör i allra högsta grad ihop. Tyvärr ...

Först; så här står det i ”statuterna” gällande Småklubbsbloggen:

”Småklubbsbloggen” är tänkt att vara oumbärlig för alla som främst gillar småklubbsfotboll på Söderslätt men också fotboll i allmänhet. Ibland halkar vi dock utanför fotbollens värld och det ska gå att läsa om både olika tips och varningar, så var beredd.!

Denna krönika – utanför Söderslätts småklubbsvärld – stämmer väl in på ”fotboll i allmänhet”, ”halkar utanför fotbollens värld” och ”varningar” och så här blir det:

När Saudiarabien nu är med i ett VM och där det saudiska fotbollförbundet – efter den inledande kallduschen med 0-5 mot Ryssland – namnger några spelare i laget som ska ”bestraffas” – ja, då kan man ju undra vilken typ av bestraffning det kommer att handla om?

Detta stora arabiska land och där men lever efter normer liknande de som gällde minst 500 år tillbaka i tiden för ”normala” länder och efter förfärliga sharialagar och är det dessa som ska gälla även för spelare som ska bestraffas efter 0-5?

Sharialagar – där man hugger av handen på tjuvar och där man halshugger mördare och ska man nu börja med att hugga av vänsterhanden på målvakten och kanske också sämsta foten på de utespelare som också namngivits som de som ska bestraffas?

Man låter därmed kanske högerhanden vara kvar på målvakten och bästa foten på utespelarna – men bara inför matchen mot Uruguay och vid en ny storförlust där – ja, då finns väl bara någon kvar i truppen med kroppen i fullständig behåll inför avslutningen mot Egypten.

Ja, det låter hemskt – och självklart provocerar jag – men precis så hemskt kan det vara i ett islamistiskt land med sharialagar.

I Saudiarabien blandas gränslös lyx med medeltida misär. Här tillämpas dessa förfärliga och stränga sharia­lagar där tjuvar alltså får handen avhuggen och äktenskapsbrott straffas med döden. Det är landet som är USA:s bunds­förvant och terrorns främsta finansiär.

Lite paradoxalt; i Saudiarabien föddes profeten Muhammed och därmed religionen Islam MEN där föddes ju också Usama bin Ladin …

Lite ytterligare fakta om Saudiarabien och sharia och det tål faktiskt att veta mer om inte minst sharia och för er som inte vet:

Införandet av sharia är ETT MÅL för islamistiska rörelser I MÅNGA SAMHÄLLEN, med argument som att plikter att utöva religion och de stränga straffen förväntas minska kriminalitet, korruption och regimers förtryck, och ge ett rättvist samhällssystem såsom rättvisebegreppet definieras inom Islam.

En tydlig majoritet av muslimer i muslimskt dominerade länder är positivt inställda till sharia, men inställningen till hur sharia ska tolkas varierar.

Det tål DOCK att noteras; i muslimskt dominerande länder är det också mannen som fullständigt dominerar, så majoriteten som önskar sharialagar – där har aldrig en enda kvinna tillfrågats eller fått tycka till.

I länder som Iran, Pakistan och Saudiarabien är sharia officiell lag, medan den i många länder – som Egypten – utgör en källa för lagstiftningen. I vissa länder gäller sharia inte dem som utövar en annan tro, och i vissa länder har tolkningen påverkats av kolonialmakternas gamla rättssystem eller av regionala traditioner såsom acceptans för hedersmord.

Sekulära muslimer och icke-muslimer har framfört kritik mot föreskrifter och tolkningar som skiljer sig mycket från moderna sekulära etiska normer om mänskliga rättigheter.

Det gäller bestraffningen av homosexualitet, otrohet, konvertering från islam och behandlingen av icke-muslimer.

Hududstraffen (kroppsstraff) uppmärksammas ofta men även qisas (”blodshämnd” som föreskrivs i Koranen). Hudud betyder ungefär begränsning och syftar på fem olika typer av brott som man menar att det redan finns bestämda straffsatser för och som går att finna i uppenbarelsen: (1) äktenskapsbrott/sexuella relationer utanför äktenskapet, (2) stöld, (3) rån, (4) falsk anklagelse för äktenskapsbrott, (5) berusning.

Offentliga kroppsstraff som t.ex. halshuggning, stening, stympning och spöstraff – det är vad som gäller här.

Iran nämndes och när det gäller den förre TFF-aren, Saman Ghoddos, så ingår han alltså i det landets VM-trupp. Han och familjen lämnade en gång Iran och hamnade i Sverige.

Istället för möjligt spel i blågul dress valde han att alltså representera Iran – ett av de länder i hela världen där sharialagar gäller fullt ut och där människor stenas till döds och halshuggs till höger och vänster.

Jag kan mycket väl tänka mig att den iranska truppen samlas för en och annan seans med starka religiösa förtecken före och under VM och där säkerligen varenda en – inklusive Saman Ghoddos – också är fullständig införstådd med de normer OCH sharialagar som gäller och där allt tillsammans handlar om förtryck och ett enormt kvinnoförtryck

Efter VM återvänder Saman Ghoddos till den civiliserade delen av världen. Om det åter blir Sverige eller som proffs i ett annat europeiskt land – det är väl oklart men nog måste det kännas konstigt – att i ett VM representera ett av världens mest ociviliserade och odemokratiska länder och där landets ledning inte ägnar ett ögonblick eller tanke åt mänskliga rättigheter och sedan enkelt dra av fotbollströjan och så bara leva ”normalt” igen …

Avslutningsvis; I Saudiarabien finns 16 brott som kan leda till avrättning och där flertalet brott INTE ens skulle leda till fängelsestraff i den civiliserade västvärlden. I fjor avrättades 158 personer offentligt – eller ju nästan en varannan dag och allt enligt Amnesty; det är Saudiarabien, Pakistan och Saman Ghoddos’ Iran som ligger i topp, när det gäller offentliga avrättningar. Amnesty har dock lämnat Kina utanför statistiken och där menar man, att avrättningsindustrin är så pass omfattande, att man inte längre ens kan hänga med i räkningen …