Blogg

En ovanligt öppen affär ...

Under torsdagskvällen avgörs slutspelet i årets upplaga av TA-Cupen och som alltid väntas storpublik till Söderslättshallen.

Precis motsatt eller i alla fall högst ovanligt saknas Trelleborgs två ”bästa” fotbollslag och såväl TFF som IFK åkte ur cupen under gruppspelets första helg.

Det finns säkert en och annan som saknar dessa båda elitklubbar i slutspelet men det har också hörts – från ledare och spelare i andra klubbar under gruppspelet i övrigt – att det nu känns lite mer spännande och öppet än annars om åren.

För första gången gick vi ju i år långt utanför Trelleborgs Allehandas spridningsområde med inbjudan och det kändes både rätt och riktigt. Inte minst med tanke på att TA i dag ju läses via webb-tidningen av människor runt om på hela vårt jordklot.

De som nappade på inbjudan lite långväga ifrån var Janstorps AIF, Rydsgårds AIF, FC Plisat från Ystad samt Skurups AIF OCH …

… hela kvartetten finns med i slutspelet!

DET känns lite mäktigt och DET sätter ju lite extra press på de lokala lagen och inte är väl ”våra” klubbar beredda på att låta en eller flera av de nämnda klubbarna ta hem en eller två pokaler eller …?

EN pokal är redan säkrad och det gäller juniortiteln och där möts TVÅ TFF-lag i finalen.

Jag kan fortfarande gräma mig över FC Trelleborgs junior-beslut att INTE ställa upp i TA-Cupen och trots att vi i tävlingsledningen var beredda att lyfta över junior-gruppspelet till andra helgen, så nobbade man alltså spel.

Man hade anmält sig för spel i JAIF-Cupen borta i Skurup och jag lyfter gärna på hatten och där blev FCT-juniorerna tvåa i seniorklassen och där Rydsgård blev slutsegrare MEN …

… jag tror nämligen, att de duktiga FCT-juniorerna hade kunnat ge TFF en rejäl kamp om juniortiteln. Och det hade varit roligare med FC Trelleborg-TFF1 i finalen, jämfört med TFF1-TFF2 – kan jag tycka!

FC Trelleborgs juniorer är välkomna ”tillbaka” nästa år och nog vill väl juniorer hemmahörande i Trelleborg hellre spela inför en nästan fullsatt och het Söderslättshall – jämfört med en ganska kal och kall inomhushall borta i Skurup, eller …?

Därmed behövs inte juniorkampen debatteras mer utan ett TFF-lag kommer ju att stå som segrare.

Om vi istället tittar lite extra på damernas kamp om pokalen och TA-titeln – ja, då finns även två TFF-lag kvar där MEN där möts man inte inbördes. I alla fall inte förrän i en eventuell final …

TFF1 möter Skurups AIF i tjejernas första semifinal och TFF2 ställs mot Vellinge IF. Och det ska sägas, att såväl Skurup som Vellinge imponerade storligen i gruppspelet och DET gör, att det kan bli härliga kamper – i första hand om de båda finalplatserna.

TFF då? Jo, men visst – även de båda lagen spelade bra i gruppspelet men det kändes ändå som om Skurup och Vellinge var bättre framåt och även kanske lite mera jämnbra rakt över.

Oavsett resonemang; det kan bli två ovanligt jämna och välspelade semifinaler med ovanligt många riktigt duktiga tjejer.

Vi var också några som efter de båda gruppspelshelgerna gladdes extra åt tjejernas positiva utveckling, när det gäller spel i TA-Cupen.

Det är STOR skillnad på tjejers spel i dag jämfört med bara några år tillbaka i tiden och tänk, att tio tjej-lag ställde upp i år – eller dubbelt så många som juniorlag!

Ska det nu tippas – ja, då tror jag på Skurups AIF …

Till seniorerna så och där avgörs först fyra svårtippade kvartsfinaler, eller vad sägs om dessa?

Janstorps AIF-FC Näset, ÖT Smygehuk FF-FC Plisat, FC Trelleborg-Vellinge FF och Klagstorps IF-Rydsgårds AIF.

Ett tips inför semifinalspelet får bli detta men som sagt; svårtippat!

Janstorps AIF, FC Plisat, FC Trelleborg och Klagstorps IF.

FC Näset imponerade – med flera duktiga spelare som klippta och skurna för futsal och där ”rävar” till duktiga tränare i; Philip Beach och Tony Kvist, hanterar dessa i passande roller på bästa sätt.

Dock; Janstorps AIF imponerade ännu mer och man har en långt bredare trupp med rutinerade spelare. Patrick Nilsson, Fabian Karlsson och Magnus Bönnemark är topparna i laget men där är flera riktigt duktiga spelare med stor rutin. Sebastian Kristensson är en annan av dessa.

Sammantaget lutar det alltså åt avancemang för Janstorp.

Den andra kvartsfinalen kan bli än jämnare och ÖT spelade bra i gruppspelet MEN det gjorde även debutanterna från Ystad!

Kan Nerim Suman – som tränare i ÖT – hålla nere tempot i matchen – ja, då finns chansen men i stort innehöll FC Plisat flera typiska ”futsalspelare”. Därmed går tipset till Plisats fördel men det hade varit roligt om lokala ÖT hade visat vem som vill gå vidare!

Tredje kvartsfinalen borde kanske varit lättast att tippa och DÅ till FC Trelleborgs fördel – som division fyra-lag MEN Vellinge FF spelade också väldigt bra i gruppspelet.

Samtidigt; FCT:s tempo och fina anfallsspel – med ”Harisarna” Berisha och Smriko i spetsen – borde avgöra och därför FCT till semifinal!

Sista ”kvarten” avgörs mellan Klagstorps IF och Rydsgårds AIF och DEN matchen är riktigt svår att tippa.

Klagstorp innefattar flera lirare som passar perfekt inomhus och jag tänker på Haris Rozajac och Liridon Dakaj – bland andra och i Emir Rozajac och Baskim Krasniqi har man två klippor både bakåt och framåt.

Rydsgård är å andra sidan ett ”tungt” lag att möta och ”tyngden” personifieras av Ola Severins ättelägg; Pontus Haraldsson och Pontus är tuff att möta. Han är såväl duktig målskytt som grovjobbare och han har flera duktiga spelare till sin hjälp. Till det duktiga ska läggas Rydsgårds stora rutin som inomhuslag.

Tippar väl lite med min lokala sida och tror på Klagstorp men denna kvartsfinal kan bli den som är mest svårtippad.

Semifinalerna skulle i så fall bli dessa:

Janstorps AIF-FC Plisat och FC Trelleborg-Klagstorp.

Finalen tror jag då kommer att spelas mellan Janstorps AIF och FC Trelleborg.

Vilket lag vinner då TA-Cupen för seniorer 2017?

DET kan jag inte avgöra här och jag tror det kan bli en både välspelad och jämn final. Kanske så jämn, att den måste avgöras i en spännande förlängning!

Någon gång kring kl 21.30 under torsdagen vet vi alla …

… vilket lag som drog längsta strået!

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”