Blogg

Bänknötandet gör spelarna sämre och sämre

Småklubbskrönikan
Jag sitter ibland och förundras över hur tränare och ledare hanterar det där med att byta spelare och att inte låta alla självklart få spela sin fotboll och inte bara sitta där på avbytarbänken och lida och där man samtidigt ”ska vara en del av laget”. För så fint heter det ju men det stämmer väldigt sällan. Mina iakttagelser är mina alldeles egna och tränare och ledare som tar åt sig; det är mig ni ska ge er på och jag har inte varit i kontakt med någon spelare i sammanhanget.
Det är vanligt att börja högst upp och därför börjar jag där även i detta sammanhang och då gäller IFK Trelleborg i division tre. Sedan några år tillbaka har IFK – precis som många andra klubbar och TFF lite högre upp är ett annat exempel – inte något B-lag och det ställer, så klart, till det. TFF har visserligen ett U19-lag men eftersom inga överåriga spelare får delta där, är problemet likartat.
Vad innebär detta då i praktiken? Jo, det innebär att vissa spelare knappt får någon speltid alls. Under ett helt spelår och hur mår en sådan spelare efterhand – både fysiskt och psykiskt? Svaret ger sig självt, så klart och det innebär också att klubbarna inte värnar om sina spelare.
Jag tar Oliver Wilson som ett exempel och han kom till IFK från ÖT Smygehuk FF inför den här säsongen och ansågs av tränarna – vid snack som jag hade tidigt i våras- som en potentiell spelare i startelvan. Så har det absolut inte blivit och mycket hänger säkert samman med att IFK i sista stund fick klart med duktige Armend Xhemajli, från Staffanstorps Gif och som ”tagit” Olivers tänkta plats i startelvan.
Men Oliver då? Jo, han sitter där på bänken och gör han inte det – ja, då värmer han troget upp och i matchen mot Lödde gjorde han det under säkert en timmes tid men till absolut ingen nytta alls. Tiden gick, IFK-arna på planen skötte sig bättre och bättre och vann också till slut med 3-1.
Är det tänkt att vara så här, eller …? Jag menar en spelare som ingår i spelartruppen men som knappt får någon speltid alls och hur länge orkar en spelare, typ Oliver Wilson, med situationen som den är? Han har säkert ambitioner – och jag är säker på att han klarat det – att bli minst en division tre-spelare men han får ju inte en chans att visa det. Hittills har det spelats fem omgångar och det innebär ju sammanlagt 450 matchminuter. Av dessa har Oliver Wilson fått göra inhopp i sammanlagt 51 minuter efter inhopp så här: Veberöds AIF 14 minuter, Hittarps IK 27 minuter och Hyllie IK tio minuter. Resterande tid; sex timmar och 39 minuter har han antingen suttit på bänken eller troget värmt upp. Märk väl; Oliver Wilson tar jag alltså endast som ett exempel och det finns andra spelare i andra klubbar och i samma – faktiskt – hopplösa situation.
Vore det inte bättre att som tränare låta alla spelare – som ingår i truppen – få åtminstone någon speltid och faktiskt då i varje match. Om än inte lika mycket för alla, så klart, men så pass mycket åtminstone, så att alla spelare verkligen känner delaktighet i vad föreningen man representerar presterar. Och så himla mycket skiljer heller inte på kunnandet spelare emellan i till exempel en spelartrupp tillhörande en division tre-förening. Efterhand har ju också klubbarna i dessa bänknötande spelare en allt sämre kvalitet, för ingen vill väl påstå att man blir bättre som fotbollsspelare av att – inte få spela fotboll, eller …?
Nej, ett evigt bänknötande är en styggelse och ett synsätt av tränare och ledare som inte borde finnas – ens på den högsta av de småklubbsnivåer det här handlar om och efterhand blir nötandet självklart till en tung belastning för spelarna det gäller. Både fysiskt och psykiskt.
I de divisioner man får byta spelare huller om buller är det i ännu högre grad bedrövligt, när man får se spelare i division fyra, fem, sex och ända ned i division sju sitta på bänken i 90 minuter. I dessa sammanhang borde ingen spelare ”behöva” bli trött utan det är bara att byta med någon och vila någon minut, innan det är dags för spel igen. Om man nu är så viktig …?
Veckans …
… topptrio: Den går att finna i division tre och efter IFK-segern mot Lödde med 3-1 är ställningen i tabelltoppen den, att BK Olympic leder me 13, IFK Trelleborg är tvåa med 12 och BK Flagg trea med 11 poäng.

… fördelning: På Ymorvallen delade FC Trelleborg och BK Höllviken inte bara på poängen utan även på halvlekarna, där gästerna ägde den första och hemmalaget den andra.
… straffmål: Ett av dessa gjordes av Martin Silvhed och som betydde 0-1 för BK Höllviken och ett annat gjordes av Dennis Melander, när han gav IFK ledningen med 2-1.
… derby: Bland flera var det på Albäcksvallen mellan BK Skansen och BFK Behar det enda ”riktiga”.
… målchanser: ÖT Smygehuk skapade åtminstone tio sådana – förutom den Adam Norén avgjorde matchen med, när ÖT besegrade Skabersjö hemma med 1-0.
… otur: Skansen var så nära 1-1 som en ribbnick av Marcus Jönsson med tio minuter kvar men några anfall senare avgjorde Edin Cacovic på andra hållet med sitt andra mål och Behar vann därför med 2-0.
… avbrott: Tyvärr skadade en hemmaspelare sig svårt i ena knäet, när Pelister gästade Barrikaden och skadan gjorde att matchen blev gott och väl halvtimmen sen.
… besvikelse: Den gick att finna i Pelisters tränare, Mohammed Fakhro, som menade att man slarvade bort segern inne i Malmö.
… seger: Den stod givetvis Anderslövs Boik för och årets första seger kom i den sjätte omgången, när Vellinge FF besegrades hemma.
… repris: Därmed blev det också en Boik-repris från i fjor och även då kom första segern i den sjätte omgången.
… kuriosa: Ifjor togs första Boik-segern hemma mot Genarp via 6-4 och det var ju exakt dubbelt så stort som segern nu mot VFF och som slutade 3-2.
… energi: Den gav inhopparna Patrick Nilsson och Anders Nilsson åt hela Gislövs IF och med dem på planen kom tre mål i ganska snabb följd och målen gjordes av Patrick två och Anders ett! Gislöv vann därmed över Gylle med 4-0.
… målskyttar: Edin Cacovic befäste ledningen i skytteligan med sina två mål mot Skansen men två mål gjorde ju även Patrick Nilsson men Liridon Dakaj och Tristan Madsen.
… utvisning: När jag intervjuade Tristan Madsen i Boik inför årets seiespel, lovade han sig själv bättring och ”inga röda kort i år” var löftet. I den sjätte omgången kom det som inte fick hända; det röda kortet och som ju tyvärr innebär avstängning för hela Boik:s del.
… mål: Det var många som tillverkades i den lokala småklubbsfotbollen men det Liridon Dakaj gjorde, när Klagstorp tog ledningen borta mot Makedonija – ja, det var superbt. Liridon sköt från 25-talet meter med vänstran och bollen satt exakt i målvaktens högra kryss.
… hagelskur: Den som svepte in över Rosengårds Norra IP och under matchen Klagstorp-Makedonija var inte att leka med och sanningen låg nära den en trogen Klagstorpssupporter kom med och då låt det så här: ”Det är nära det lägger sig i drivor”.
… form: Den visar Lilla Beddinge och hemma mot Glemmingebro kom andra raka segern.
Skytteligan:
11 mål: Edin Cacovic, BFK Behar

8 mål: Patrick Nilsson, Gislövs IF
5 mål: Vladimir Pasarikovski, MF Pelister, Tim Gabrielsson, Lilla Beddinge BK
4 mål: Hans Håkansson, Joel Svendsen, FC Trelleborg, Anton Persson, Gislövs IF, Asmir Rozajac, Dardan Kastrati, Klagstorps IF, Albin Granelli, Lilla Beddinge BK
3 mål: Daniel Jovanovic, IFK, Toni Bahtiri, FC Trelleborg, Arman Brkic, BFK Behar, Bilal Fakhro, Klagstorps IF, Fredrik Widman, Minnesbergs IF, Viktor Malmgren, Gislövs IF, Sonny Johnsson, Skegrie BK
Veckans matcher:
Den här veckan spelas en extra ”vardagsomgång” i division fyra och sex och detsamma gäller varje år vid denna tiden men kanske någon vecka längre fram. Division fem har sin vardagsomgång som avslutning inför sommaruppehållet och och i division sju spelar man vardagsfotboll nästa vecka.
Division 3 Södra Götaland

BK Olympic-Veberöds AIF, lördag kl 13.30, Husie IF-BK Flagg, Vejby IF-IFK Trelleborg, Tomelilla IF-Gif Nike, kl 14, IF Lödde-Hittarps IK, kl 15, Limhamn Bunkeflo-Hyllie IK, söndag kl 14.
Division 4 Södra
Bosnien Hercegovinas SK-Oxie SK, KSF Kosova-FBK Balkan, Limhamns FF-FC Trelleborg, Kulladals FF-Svedala IF, onsdag kl 19, BK Höllviken-Öja FF, kl 19.15, Oxie SK-Svedala IF, lördag kl 13, FC Trelleborg-Lunnarps BK,Öja FF-Limhamns FF, kl 14, FBK Balkan-BK Höllviken kl 16, Bosnien Hercegovinas SK-KSF Kosova, söndag kl 13, Rydsgårds AIF-Kulladals FF måndag kl 19.
Division 5 Sydvästra B
MF Pelister-Vellinge IF, fredag kl 19, Lindeborgs FF-BK Skansen, Vellinge FF-Lilla Torg, Skabersjö IF-Anderslövs Boik, lördag kl 13, BFK Behar-ÖT Smygehuk, IFK Klagshamn-AIF Barrikaden, kl 14.
Division 6 Sydvästra B
Skanör/Falsterbo-Gislövs IF, onsdag kl 18.30, Gylle AIF-Heleneholms SK, Klagstorps IF-Bunkeflo FF, FF Vuk-KSF Makedonija, Skegrie BK-Minnesbergs IF, kl19, Västra Ingelstad-KSF Srbija, torsdag kl 19, Gislövs IF-Klagstorps IF, lördag kl 12, Heleneholms SK-Minnesbergs IF, kl 13, Gylle AIF-Skanör/Falsterbo, KSF Srbija-Skegrie BK, kl 14, KSF Makedonija-Västra Ingelstad, Bunkeflo FF-FF Vuk, söndag kl 14.
Division 7 Sydöstra
Baskemölla IF-Skivarps GoIF, Sövestads IF-Lilla Beddinge BK, Wollsjö IF-Svenstorps IF, lördag kl 14, Gröstorps IF-Smedstorps IF, kl 15, Glemmingebro IF-Onslunda IF, måndag kl 19.
I övrigt …
… laddar vi på TA inför helgens ”Bike-tour på Söderslätt” och det ska bli en fantastisk upplevelse. Vi blir nio till antalet och vi samlas vid TA-huset kl 10. Därefter hämtar Malmöborna cyklar hos Friberg’s och sedan bär det av och först norrut – med sillfrukost i Haglösa. Därifrån cyklar vi sedan via Lilla Slågarp, Villie, där min mormor föddes, Östra Värlinge, där jag själv växte upp, Västra Värlinge, Bodarp, Håslöv, Räng och ned till vår badhytt vid Kämpingebukten. Ett dopp i havet och något enkelt att äta och något lika gott att dricka, innan vi sedan drar oss hemåt till Stjärndalavägen för grillning. Det blir oxfilé med nypotatis – som huvudrätt och gott Rioja därtill och allt kommer att intagas i lusthuset. En sen natt utlovas men då rättar jag mig efter sportredaktionens kräftskivor om hösten i samma byggnad och denna gång finns ett kvinnligt inslag i gruppen och det kan ju bidra till ett något tidigare slut, jämfört med just kräft-nätterna men man kan aldrig veta. Cyklarna fraktar jag tillbaka på släp om måndag förmiddag och det känns skönt att ingen ska ge sig ut på ytterligare en cykeltur mitt i natten.
Vädrets makter verkar vara med oss och med 13-14 grader i luften lär ingen undkomma det obligatoriska doppet i Kämpingebukten och där är temperaturen just nu 11-12 grader men allt är helt beroende av vindarna.
Anna-Karin vill inte vara sämre utan hon och en väninna vandrar Skåneleden norrut från Landskrona – via Glumslövs backar och Råå och den turen går heller inte av för hackor. Vi har gått den med vänner vid ett par tidigare tillfällen.
”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”