Blogg

Alla dessa fantastiska entusiaster, del 1

Fram till och med den 31/12 och när mitt småklubbsavtal med TA upphör att gälla – DÅ passar jag på att minnas tillbaka från mina nästan 26 år som sportreporter. Håll tillgodo!

De sista dagarna innan vi är inne på det nya året och när Småklubbsbloggen stängs ned för gott – de tänkte jag tillägna alla de fantastiska människor jag mött i reporter-kostymen. Risken är stor, att jag missar någon given person men den risken får jag ta.

Jag börjar med entusiaster i de mindre sporterna – lokalt sett och jag börjar med boxningen. BK Amatör i Trelleborg har under årens lopp fått fram många duktiga boxare och sett till tiden jag varit med – då måste bara Ingmar Fors nämnas. Under massor av år och ibland väl sju dagar i veckan fanns Ingmar på plats – vart i Trelleborg BK Amatör än slog upp sin ring och man hade mycket att kämpa emot och man flyttade runt.

Brottningen följer härnäst och om vi börjar ute i Hököpinge BK – ja, där fanns under massor av år Kenneth Nordström som den givne ledargestalten. År efter år under många år jagade Kenneth inte bara ihop ett serielag på seniornivån utan han var runt på skolorna och i byarna och fångade upp ungdomar till brottningens och allas väl.

På vägen mot Trelleborg gör vi ett nedslag i Idrottshemmet i Skegrie och där fanns under många år Marko Vuris och Lasse Revesz som de stora ledarna. Hela familjerna var engagerade i IF Altona men det fanns även andra under ”min era” som var viktiga och som utmärkte sig. Kurt Hahne var en annan i mängden och som levde med Altona-brottningen under många år.

I BK Starke dyker direkt två namn upp och då gäller Roger Andersson och Thomas ”Ome” Jönsson och båda har varit ett med Starke under väldigt många år. Bertil Ahlgren är en annan duktig och viktig ledare och sett till dagens ungdomsverksamhet måste bara även Sebastian Green nämnas.

Chakir Chelbat borde kanske en gång i framtiden stå staty någonstans i Trelleborg och det Chakir gjort staden känt för i faktiskt hela, vida världen – det är både beundransvärt och anmärkningsvärt.

Taekwondo tillhör inte de största sporterna i Sverige men sett ”World-wide” – DÅ handlar det om en mastodontsport med miljontals utövare och där Chakir Chelbat i allra högsta grad bidragit och bidrar.

Under flera år lockade Chakir Chelbat hela världens utövare av den i grunden koreanska kampsporten till Trelleborg och där alla samlades inför Trelleborg Open.

Jag fick av Chakir ta del av den logistik och det jobb som låg bakom varje års taekwondo-samling i Trelleborg och jag har full förståelse, att till sist orkade inte ens Chakir själv eller hustru Eva. 

I dag finns Chakir Chelbat själv kvar i sportens världstopp men då som chef över alla världens taekwondo-domare. Så här tituleras Chakir Chelbat – med marockanska rötter men med hjärtat i Trelleborg – under sina resor världen över och han har såväl en titel som ett antal resdagar som verkligen inger respekt:

”Mr Chakir Chelbat,  The Director of The World Taekwondo Federation Referee Commision”.

Långt ifrån en liten sport men ändå och tyvärr en ganska liten sport, när det gäller antalet lokala inslag i TA. ”Vi” har ju dock under ganska många år – och ju ännu – kunnat lita på Peter Hanson – sett till den internationella golfen och TA-Sporten har ofta refererat till Slågarp i sammanhanget.

Därmed har också Peter Hanson varit till stor glädje, när det gällt att referera golf i TA och han har alltid ställt upp. Jag minns under hans första år i världsgolfen och när han gladeligen ett år ställde upp i Karoliner Cupen hemmavid och satte nytt banrekord.

På TA-Sporten hade vi ännu inte kunnat hitta en tillräckligt bra och passande bild på Peter Hanson och därför ringde jag upp honom. 

  • Klart jag kommer in till Trelleborg, så ni kan ta en bild, blev Peter Hansons jordnära svar.

I golfens lokala värld och när det gäller ledare som ”stuckit ut”, nämner jag gärna Stig Persson – som Ljunghusens Golfklubbs store  ledargestalt under mängder av år.

Stig finns kvar på Ljunghusens GK men nu som nöjd, golfande pensionär och var tidigare alltid underbart vänlig och tog sig alltid tid, när det gällde stoff till den årliga Golfbilagan eller rena och skära nyheter.

En morgon för väl 10-15 år sedan ringde Stig mig och var förtvivlad. Han stod då i den gamla anrika golfklubbens aska och en uppkommen brand hade raserat allt som byggts upp. Ingen anlagd – som tur väl var.

Jag åkte dit och såg tyvärr eländet och det blev till väl ett helt års provisorium där ute på Ljungen men kreativa krafter fick snart igång ett nybygge och det är det som gäller i dag. Ibland kan svårigheter mynna ut i det bättre och nybyggnationen efter branden har utvecklat golfklubben i Ljunghusen ytterligare och numera är det inte bara själva banan som håller världsklass …

Andra golfprofiler som jag har haft extra lätt och extra roligt att jobba tillsammans med är Per Johansson – som golfgymnasie-ansvarig i Vellinge kommun och David Leet – som head-pro på Falsterbo GK.

David Leet ersatte ikonen, Peter Chamberlain, 1990 och i dag är David kvar och har därmed själv uppnått ikon-status på Falsterbo GK.

I morgon fyller jag på med fler viktiga ledare – inom olika idrotter och som antingen stuckit ut lite extra eller som hjälpt mig och som jag haft ett gott samarbete med under mer än 25-års tid.

”Ur minnenas TA-arkiv”