Blogg

25 år i Småklubbarnas tjänst!

Jo, så är det och den 1 mars 2018 är det exakt 25 år sedan jag började på Trelleborgs Allehanda – som i första hand bevakare av den lokala småklubbsfotbollen på Söderslätt!

En ofattbar lång tid och mitt första reportage gällde ”BK Ymor inför säsongen 1993” och det var alltså den 1 mars det året som ”allting började”.

Jag dök upp på BK Ymors träning på dåtidens grusplan en kall vårvinterdag och jag kommer ihåg, att det fanns undrande och misstänksamma blickar.

En ”stavstenare” – som skulle ta över efter legendaren; Vincent ”Winne” Öberg, bror till Prawitz – och som neutralt skulle bevaka småklubbsfotbollen framöver?

Mystiken och skepsisen låg i luften men till sanningen hör, att jag aldrig någonsin på riktigt blivit ifrågasatt. Så känns det i alla fall och min ”Stavstenstid” låg 15-talet år tillbaka i tiden och var därför ett minne blott.

Jag var utbildad lärare och jag klarade av att försvara vad jag skrev eller hade skrivit och jag kände faktiskt redan från början, att det här skulle bli bra.

25 år är en oerhört lång tid och en tid som i alla fall tidigare talade om en ”guldklocke-era” men det tycker inte jag längre är det väsentliga i sammanhanget.

För mig är det väsentliga, att jag fortfarande – i allra högsta grad – kan få bidra till Trelleborgs Allehandas suveräna och smått unika småklubbsbevakning.

Det handlar under årens lopp om tusentals körda mil på våra lokala vägar – i ur och skur och tusentals skrivna artiklar och reportage och om inte tusentals så i alla fall hundratals nedpräntade krönikor. Till detta ska läggas mängder av egna tagna bilder och där Nyberg Senior eller Junior i första hand – inte funnits tillgängliga.

Genom åren har det handlat om Veckans Spelare och Månadens Spelare, Veckans match och Veckans Lag och under ganska många år avslutades fotbollsåret med en match mellan Trelleborg och Vellinge.

Jag tog helt enkelt ut två kommunlag och så skiftade vi matcharena från år till år och matcherna samlade storpublik vart än ”vi” spelade.

Ett oerhört populärt – men jobbigt – arrangemang och där jag på den tiden även bevakade småklubbarna i Vellinge kommun fullt ut!

Matcherna blev också till ett perfekt tillfälle att premiera Årets Skyttekung och i minnesbilden sticker ett namn ut lite extra och det är Anders Nilsson.

Under ganska många år var Anders Nilsson de lokala småklubbsmålvakternas stora skräck men tyvärr har jag ingen riktig ”koll” på hur många skyttekungatitlar Anders fick ta del av. Men det blev många!

När min bevakning var som allra bredast, gällde följande småklubbar:

Skanör/Falsterbo IF, Höllvikens GIF, FC Höllviken, BK Näset, Vellinge IF, Vellinge FF, Västra Ingelstads IS, Minnesbergs IF, Anderslövs Boik, Klagstorps IF, Östra Torp GIF, Lilla Beddinge BK, Gislövs IF, BK Ymor, MF Pelister, IFK Trelleborg, Stavstens IF, BFK Behar, Gylle AIF, BK Skansen, Skegrie BK och Söderslätts FF. Efterhand har sedan även Athletic Club tillkommit och där Ymor+Stavsten blev helt osannolikt = SANT!

Småklubbssidan varje onsdag i Pappers-TA har hängt med och jag vet också, att sidan dragit väldigt många småklubbsfantasters blickar till sig. Det har jag förstått på resonemanget ute på arenorna.

Småklubbsbloggen har tagit över och därför också ersatt Småklubbssidan med varje veckas Småklubbskrönika och bloggen drar lika mycket ”publik” som den tidigare Småklubbssidan. DET har jag också efterhand förstått!

Under rubrikerna ”Veckans …”, ”Skytteligan” och ”Helgens matcher” – att lägga till ”Småklubbskrönikan” – har en mängd småklubbsspelare, småklubbsledare, supportrar och helt vanliga åskådare fått stå i fokus och ALLA verkar ha mått bra eller rättare; INGEN har väl protesterar efteråt och mått särskilt dåligt av ”presentationen”, eller …?

Domarkåren har jag alltid haft EXTRA STOR respekt inför och ingen kan ha undgått min ödmjukhet inför just rättskiparna. Att råskälla på en domare – som garanterat gör så gott han kan – det har alltid stört mig och oavsett om utskällningen kommer från ”bänken” eller från någon besserwisser till åskådare.

Mitt domarförsvar har alltid också varit detta:

1. Det är från domarens plats på planen han har att avgöra och ta ett supersnabbt beslut och därmed ett domslut och INGEN annan såg händelsen från just hans plats!
2. Domaren i småklubbsmatcherna gör garanterat i genomsnitt långt färre misstag under en match än spelarna. Då menas missade brytningar, missade nedtagningar, missade passningar, missade räddningar och missade målchanser.

Oavsett JAG varit med ”hela tiden”, så har ”alla andra” kommit och gått och det är en helt annan föreningstid i dag jämfört med för 25 år sedan. Det är i dag inte alls självklart att någon i småklubbarna är villig att ens sälja en ynka korv eller att på annat sätt bidra.

Tesen att ”med vår generation av småklubbsmedlemmar dör småklubbarna ut” besannades ju i Minnesbergs Idrottsförening och när Hans Magnusson gick bort – ja, då gick även MIF i graven …

Jag avslutar med några extra roliga minnen och där väl ”pennans makt” verkligen bevisas i första minnet och så här var det:

Faktiskt just Stavstens IF hade alltid en underbart god wienerkorv till försäljning vid hemmamatcherna MEN så inför en ny säsong hade ansvariga sparat in på korven och istället för wienerkorv serverades nu en billigare, äcklig korv med ett plastliknande skinn.

Det föranledde mig att under rubriken ”Veckans …” och då på Småklubbssidan onsdagen därpå skriva så här:

”Veckans …
… snåljåpar: De hittar vi tyvärr på Vannhögs IP och där man alltså bytt ut den supergoda wienerkorven mot en billig, äcklig korv”.

Inför nästa hemmamatch stod jag beredd att erhålla ett programblad vid entrén och då lutade sig ”den korvansvariga” ut från kioskens lucka några meter bort och sa med hög och övertygande stämma så här:

– Sigge – vi har bytt tillbaka till wienerkorv!

En annan gång blev jag uppringd av en engagerad småklubbsmedlem i Gylle AIF och han tyckte jag skulle komma ut till klubben och få reda på ”Årets Nyförvärv”!

Jag hade tyvärr ingen möjlighet att åka till Stadion men fick ändå reda på ”nyförvärvet” – som visade sig vara en FRITÖS till kiosken!

Självklart fick fritösen komma med som ”Veckans nyförvärv” och alla var nöjda och glada och inte minst alla på idylliska Gylle Stadion.

Det sista minnet jag lägger ut här handlar om ett besök på Minnesbergs IP och där ett MIF-årsmöte skulle avhållas.

Det hör till saken, att dessa årsmöten alltid låg i fastlagstider och att det därför också alltid serverades en stor och underbart god semla.

Dock inte denna gång och jag kunde inte hålla mig utan frågade den rutinerade kassören så här:

– Det var ju lite unikt, att ni inte serverar semlor eller fastlagsbullar i år.

Kassören tittade stint på mig och så sa han:

– Men Sigge – någonstans måste vi bara börja spara!

Till andra roliga minnen knutna till just Minnesbergs IF hör ju, att man under varje seriepremiär bjöd på ärtsoppa.

Sist men inte minst; om jag behövde nå legendariske Hans Magnusson – som ordförande eller lagledare, då spelade det ingen roll, om jag ringde MIF:s telefonnummer i klubbhuset måndag morgon kl sju eller lördag och söndag kväll kl 22 eller 23 och Hans var alltid beredd att svara. Ingen mobil gällde utan Hans var alltså verkligen ”alltid” på plats i klubbstugan!

Kanske mycket Minnesberg och Idrottsföreningen där MEN till det vackraste och mest inramade man under många år kunde få uppleva som just bevakare av den lokala småklubbsfotbollen – det var en match DÄR bakom det gamla tegelbruket – en kvällning i försommartider.

Småklubbsnjutning – på väldigt hög nivå!

Oavsett det varit väldigt tufft på många håll – att hålla verksamheten igång – kan jag endast minnas att Söderslätts FF, tillsammans ju med just Minnesbergs IF, är de enda föreningarna som under ”mina” år lagt ned helt. Behar tog en paus men har glädjande ”kommit igen”!

Visserligen gick ju alltså även Stavstens IF och BK Ymor i graven som lokala småklubbar MEN ur dessa båda klubbar har ju istället FC Trelleborg vuxit fram som Trelleborgs största klubb – i alla fall på ungdomssidan.

På ungdomssidan växte även under ”några korta år” en ny förening fram bredvid Boik i Anderslöv men mycket längre än så kom aldrig dessa ”missnöjda föräldrar” och den nya föreningen försvann nästan fortare än den uppstod.

Även om ”fortsättning följer” vill jag här passa på att tacka alla underbara människor som jag på olika sätt möter eller har mött i den smått unika och lokala småklubbsvärlden under dessa 25 år. Jag hoppas vi kan få ses länge än!

I princip varje enkelt möte eller i grupp har varit givande och glädjande. Jag riktar där ett speciellt tack till er supportrar som åskådare – till antingen Pelister eller Behar och som jag ofta slagit mig i slang med och av er har min frågvishet och nyfikenhet lärt mig oerhört mycket om era tidigare hemländer.

”Småklubbsfotboll – när fotbollen GARANTERAT é som allra störst!”

PS! Till alla dessa lokala småklubbar ska läggas bevakningen av brottningen och som ”på den tiden” handlade om BK Starke, IF Altona och Hököpinge BK i första hand.

Söderslättsmästerskapen varade en hel lördag och då tillkom Svedala BK, BK Banér, från Klågerup, Skurups SK och IK Pantern, från Skivarp.

Marsvinsholm var väl endast med i seriebrottningen, minns jag.

Hade dygnet fler timmar på den tiden …? DS!